Startsida     Aktuellt     Om oss     Hundar     Kennel     Kurser     Foton     Artiklar     Kontakt     Länkar     Gästbok

 

________________________________________

 

 

 

Aktuellt

 

 

 

Aktiviva's

Kennel & Kurser

 

För aktuella nyheter hänvisar vi till Aktiviva's kennelsida på Facebook https://www.facebook.com/groups/1419858008242427/

11/1-15) Gott Nytt År! Dags att summera 2014 och se fram emot 2015.

Under 2014 föddes Aktiviva's 3:e kull, efter Speja och Matti. Kvar härhemma har vi lilla Spana, som numera har vuxit om sin lilla mamma. Så här långt ser alla fem valparna/unghundarna mycket fina och lovande ut. Ser fram emot att se hur de utvecklas vidare.

Under det gångna året har Fixa kvalificerat sig för elitklass retriever B prov. Ska bli spännande att göra debut i elitklassen till hösten! Duktiga lille svart har utvecklats fint. Mycket fart i benen i kombination med en mycket bra näsa och en naturlig lyhördhet och följsamhet. Visst kan vi fila vidare på både dirigeringar och markeringar, men så här långt ser det bra ut.

Kenzo kvalificerade sig för elitklass tollingjaktprov, med två imponerande  öppenklass 1:or under samma helg. Ser fram emot att se Marina och Kenzo i elitklass under 2015. Knyst har varit och nosat på 1:a pris i öppenklass även han, men har fått nöja sig med 2:a pris. Är dock säker på att 1:an kommer när som helst. Håller tassar och tummar under 2015.

På kursfronten har det varit full rulle under 2014. Har varit i både Norge och Danmark vid ett flertal tillfällen. Under 2015 kommer det att bli lite lugnare då jag har bytt jobb och kommer att behöva lägga mer tid på detta. Vissa kurser är inplanerade, men inte fullt så många som tidigare år.

Tack alla duktiga valpköpare och alla trevliga kursare jag har träffat under året för ett roligt och framgångsrikt 2014! Ser fram emot ett minst lika bra 2015!

31/8-14) Fixa har tagit sina två 1:a pris i ökl på retriever B prov och är därmed kvalificerad för elitklass. Första 1:an fick hon i Nyköping 5/8 och andra 1:an fick hon 28/8 i Värmdö. Däremellan fick hon en 2:a i Sala 17/8, med en lite omständlig vattendirigering. På provet i Värmdö gick allt som på räls. "Klockrent!" var domarens ord efteråt. Så glad och nöjd med duktiga lilla Fixa!

27/7-14) Tollingjaktprov i Ockelbo i dagarna tre och vilken helg det blev! Stort grattis till Marina och Kenzo (Aktiviva's Protos d'Nash) som tog 2 st 1:a pris i ökl och därmed är klar för ekl. Dessutom blev han provbäst på fredagens prov. Åsa och Knyst (Aktiviva's Primero d'Nash) startade på fredagens ökl prov och var så nära 1:an även han, men ett par dåliga avlämningar gjorde att det bidde en 2:a istället. Sååå nära!!! Knyst fick dock pris för dagens bästa tolling. Stort grattis till båda duktiga brorsorna och till deras duktiga förare!

Under lördagen var det dags för mig och mamma Sniffa att starta ekl. Lite het i starten och en smygknallning på första dubbelmarkering samt några slarviga avlämningar i början gjorde att det blev ett 3:e pris. Är väldigt nöjd med att hon höll bra genom hela provet trots 30 graders stekande värme och med hur hon fixade den långa vattendirigeringen som alla andra hade stora problem med. 107 meter var den visst.

21/6-14) Nu har alla valpar i kull 3 flyttat, utom lilla Spana som stannar hos oss. Lycka till Flex, Mickel, Oyo, Dia och Spana!

29/5-14) Stort grattis till Knyst som tog sitt tredje cert och därmed blev SEUCH!!! Och eftersom de tog sitt 2:a pris i ökl nu i vår så blev det utan parentes på en gång. Snygga duktiga Knyst!

8/5-14) Hip hip hurra för Ella (Aktiviva's Cinderella de Mox) som fyller imponerande 16 år idag!!!

3/5-14) Idag tog Knyst ytterligare ett 2:a pris i ökl på tollingjaktprovet i Vendelsö. Stort grattis!

26/4-14) Idag tog Matti (Mayflower Dancer's Kwinmatti), pappa till kull 3, ett välförtjänt 1:a pris i nkl tollingjaktprov i Danmark. Stort grattis! Ser fram emot att se er i ökl!

14/4-14) Idag föddes Spejas valpar. 5 fina valpar, 2 tikar och 3 hanar. De var stora, vägde mellan 350 och dryga 400 gram, vilket är de största valpar jag har fått. Mina tidigare kullar har legat mellan 300 och 375. Vem kunde tro att lilla Speja skulle få så stora valpar? Alla valpar är tingade. Bilder på valparna finns på kull3:s eget bildgalleri, som kommer att fyllas på kontinuerligt.

12/4-14) Idag tog duktiga Knyst ett 2:a pris i ökl på tollingjaktprovet i Skåne. Ingen dålig premiär på säsongen! Grattis!!!

13/3-14) Speja är konstaterad dräktig! Idag var vi på UDS och gjorde ultraljud. "Ett flertal foster kunde ses". Spännande! Nu börjar nedräkningen...

16/2-14) Nu har Speja varit på date med Matti nere i Paderborn i Tyskland. Två parningar blev det, varav den ena på alla hjärtans dag (romantiskt värre!). Nu hoppas vi att en fin kull valpar kommer att födas veckan innan påsk.

3/2-14) Idag har Boogie (Aktiviva's Aramis de Mox) fått somna in. 15 år och 9 månader gammal. Är så oerhört tacksam att jag lyckades övertala Mariette och Calle att ta hand om denna lille kille för snart 16 år sedan. Boogie har fått leva ett långt härligt liv och fått träna och tävla inom såväl jakt, lydnad, agility, bruks. Han hade 1:a pris nkl tjp, blev Årets lydnadstollare 1999, tävlade lkl elit, tävlade framgångsrikt i agility och gick till final i bruks spår Doggy cup som yngling. Att han introducerade sin matte in i jaktträningens underbara värld tror jag vi är många i tollarvärlden som är tacksamma för idag. Tack Mariette och Calle för att ni tog det rätta beslutet för snart 16 år sedan och för det fina liv ni gett Boogie!

31/1-14) Nu har Speja börjat löpa!!! Spännande! Snart åker vi söderut till Matti i Paderborn, Tyskland. Fortsättning följer...

6/1-14) Nytt år och nya utmaningar. Hoppas 2014 kommer att erbjuda lite mindre otur och olyckor. Förra årets ormbett på Sniffa, avsliten sena på Kenzo och akuta magoperation på Fixa vill vi inte uppleva igen. Vi ser fram emot ett spännande och framgångsrikt 2014 fyllt av roliga stunder med våra fyrbenta vänner. Gott Nytt År!

Som start på det nya året har jag lagt ut lite filmer på Matti och Speja, blivande föräldrar till vår planerade kull (se länk från planerad kull-sidan) och även en liten film på gamla Ella som minsann fortfarande är pigg och fräsch trots sin ålder (se länk från Ellas sida).

25/11-13) Fick ett smickrande uppdrag i helgen - att assistera Eva Bodfäldt på hennes kurs i Koncentration och Tävlingslydnadsfotgående. Mycket trevligt och givande. Även om jag känner Evas idéer väldigt väl så är det alltid givande att lyssna på henne. Hon är en riktig inspirationskälla! När kursandet var slut filmade jag Eva och Zack i ett litet sammanfattande träningspass kring det som varit i fokus under helgen - belöningar, störningar och övergångar mellan belöning och arbete. Finns att titta på här: https://www.youtube.com/watch?v=iRPm0eItls4 och finns även på Evas blogg: http://blog.evabodfaldt.com/

17/11-13) Valpar planeras! Nu är den tilltänkta pappan till kullen, Matti, ögonlyst u.a. och jag kan äntligen gå ut med information om den planerade kullen mellan Speja och Matti våren -14. Är du intresserad av en valp är du välkommen att höra av dig!

13/11-13) Ät inte gräs!!! För tre veckor sedan blev Fixa akut opererad med misstanke om främmande föremål i mage/tarm. Det var något som satt fast i magsäcken. Det visade sig vara en stor sammanflätad tuss gräs. Det där oskyldiga gräsätandet kan verkligen ställa till det ibland. Så ät inte gräs!

Har uppdaterat hemsidan lite med MH och BPH diagram för alla i kull 2 samt BPH för Viggo och Fixa. Det finns länkat från deras egna sidor. Dessutom finns ett sammanfattande MH diagram för hela kullens snitt under Kull 2 sidan.

19/10-13) Idag har Fixa gjort BPH. Kan konstatera att hon är mentalt stabil, men kanske lite för drillad i jaktfot för att vara riktigt spontan i alla moment hon utsattes för. Känns tryggast att söka sig till mattes sida... Hennes sammanfattande beskrivning var väldigt lik både Sniffas och Spejas. Det dröjer någon dag innan fullständiga protokollet finns tillgängligt på Hunddata.

Har varit på resande fot två helger på raken - tre dagars uppföljningsjaktkurs med två gäng tollare i Danmark och sen jaktkurs för ytterligare ett gäng tollare i Bergen förra helgen. Trevligt att få se ekipage jag träffat tidigare och se de framsteg de gjort i träningen. Bästa feedbacken man kan få faktiskt!

Väl hemma igen har jag pysslat lite med hemsidan. Ett litet välbehövligt ansiktslyft med sötaste Speja på omslaget. Till våren planerar jag att ha en kull valpar efter Speja. Hane är bestämd, men ska ögonlysas innan det blir officiellt. Men snart kommer mer information...

14/9-13) Jag, Speja och Fixa har varit nere i Småland hos Martina och Magnus på såväl andjakt, gåsjakt och vitfågeljakt. Andjakten bjöd inte på så god lycka, men gåsjakten och vitfågeljakten bjöd på desto mer. Speja fick fila på sina gåsgrepp och fick en aha-upplevelse på vitfågeljakten där det sköts såväl trut, mås, duva och kråka. Stort tack till Magnus och hans jaktkompisar som bjöd på denna upplevelse och till Martina för gästfriheten. Och extra härligt var det att få träffa underbara Ella 15 år, som jobbade på som om hon vore hälften så gammal.

31/8-13) Idag gick hon som en klocka på jaktprovet i Garpenberg lille Fixa och fick en 1:a och blev dessutom dagens bästa hund. Duktig lilla svart!

27/8-13) I söndags startade Fixa på jaktprov i Hallstavik och fick ett 2:a pris. Tyvärr strulade hon lite med första markeringen (lite överladdad?) och var lite väl orutinerad på sista delen av söket. I övrigt var kritiken väldigt trevlig. "En pigg tik som ger ett lite orutinerat intryck. Visar goda egenskaper i alla moment men betyget dras ner pga kråka 1 (markering 1). Trevligt förd."

13/8-13) Idag blev Kenzo pappa till en fin kul valpar på Koppeldragets kennel. 5 hanar och en tik blev det. Stort grattis!

5/9-13) Årets tollarspecial är över. Ett välarrangerat evenemang som blev en trevlig Skåne semester. Tack till familjen Bosrup för härligt boende och sällskap! Och ett stort grattis till Sniffas bror Twist som både blev Tollarmästare och vann diverse fina titlar! Mycket väl förtjänt!

För egen del så hade jag en härlig upplevelse i ekl med Sniffa då jag äntligen, efter 3 år med skador, operation, konvalescens, rehabilitering, bakslag och ännu mer rehabilitering, fick uppleva den där gamla härliga vi-känslan på prov igen. Är jättenöjd med Sniffas arbete. Markeringarna var inte så bra som de brukar vara, men i övrigt gick hon mycket bra. Vattendirigeringen var suverän. Landdirigeringen höll på att bli lika fin, men vinden var visst lite lurig därute vilket gjorde det lite omständigare än nödvändigt. Men härligt var att vi faktiskt fick till en bra kommunikation trots hörselproblemen. Hon var verkligen lyhörd. Den sammanfattande kritiken löd: "En följsam tik som gör ett gott arbete. Bra följsamhet och fina tollingar. helt tyst provet igenom. Bra apporteringsarbete. Tyst och lugnt förd."

Ökl rutan där både Knyst, Kenzo och Speja startade var rejält svår, med långa avstånd på såväl vattenmarkering och vattendirigering. Dessutom låg vinden på rejält från söket när de skulle gå ut på dirigeringen. Knyst gjorde ett jättefint jobb, men lyckades trots det inte få in markering nr 3 eller dirigeringen, men belönades trots det med ett 3:e pris. Grattis! Kenzo jobbade också på bra, men inte tillräckligt för att få ett pris denna dag men fick jättefin kritik. Speja jobbade mindre bra och efter att jag hade nejat dofterna från söket när hon skulle gå på vattendirigeringen hamnade hon i lite konflikt med sig själv och körde fast vilket gjorde att vi bröt där.

Viggo var inte i riktigt lika god form som Ockelbo och störningarna i miljön här blev lite för stora, så de bröt. Bättre gick det för Viggos syster Tassa som fick ett 2:a pris i nkl (en av få juniorer som gick till pris) och i finalen lyckades vinna Juniortollarmästartiteln. Stort grattis!

29/7-13) I helgen har det varit tollingjaktprov i Ockelbo. Viggo gjorde debut i nkl och fick ett 2:a pris ena dagen och ett 3:e pris andra dagen. Bra jobbat! Kenzo tog ett 3:e pris i ökl. Grattis!

För egen del gick det mindre bra. Speja inledde fredagens ökl prov bra, men när hon snubblade över den gigantiska kanadagåsen ute på söket så sa hon nej tack. Sniffas start i ekl tog slut när hon tog en förbjuden störningsfågel istället för dirigeringsfågeln. Hennes hörsel är verkligen inte vad den ska vara, något jag fick bekräftat vid ett besök hos veterinären under måndagen. Trumhinnan i vänster öra är tjockare än vad en fräsch trumhinna ska vara och kan därför inte vibrera som den ska. Nu får jag klura lite på hur jag ska göra mig hörd lite effektivare eller kanske rättare sagt hur jag ska få henne mer lyhörd trots hörselproblem.

24/6-13) Hoppas alla har haft en skön midsommar! Det har vi! Helgen innan midsommar hade Aktiviva's sin årliga kennelhelg. Tack till mina duktiga och ambitiösa valpköpare som gör dessa helger så trevliga! Alltid lika trevligt att ha er här!:)

Helgen inleddes med en dejt mellan Kenzo och Tosca (Bella Nova's Miss Tosca Koppeldrag). Nu väntas valpar på Koppeldragets kennel. Spännande!

Några bilder från kennelhelgen och kärleksparet ligger ute på fotoalbumet Kennelhelg 2013

11/5-13) Grattis Åsa och Knyst som tog sin välförtjänta 1:a i nkl tollingjaktprov!!! Lite likt reservcert har de samlat på 2:a pris och varit så nära en 1:a tidigare. Men nu satt den! Ser fram emot att se er i ökl!

8/5-13) Idag fyller Ella och Boogie 15 år!!! Stort, stort grattis till er båda!! Självklart skickar vi en massa tankar till övriga 8 syskon som inte finns med oss längre.

Ett stort, stort grattis skickar vi också till Marina och Kenzo som var i grannlandet Norge i helgen och ställde ut. Med sig hem i bagaget hade de CERT, CACIB, BIM och ett NUCH!!! Flotte fine Snygg-Kenzo!!!

Har varit lite dålig på uppdateringarna på sistone... Många resor och många kurser har jag haft här under våren - jaktkurs för Agrosofens, Lauvstua, Inlicio, Tollarbo och nu senast en fyra dagars kurs i Danmark för ett härligt gäng. Många trevliga förare och duktiga hundar har jag förmånen att få träffa.

Viggo har blivit HD/AD röntgad med gott resultat - B på höfterna och ua på armbågarna. Nu blir det Optigen test nästa! Och fortsatt träning så klart. Han är en hund med mycket go, men också en trevlig förighet. Ska bli spännande att se mer av hans utveckling.

12/4) Aston har blivit pappa till en fin kull valpar på Fågelsjöns kennel. Mer info hittar ni på Fågelsjöns hemsida eller på mamma Bellas egen sida. Ska bli jättespännande att följa denna kull!

20/3-13) Grattis till Sniffa och hennes syskon som fyller 7 år idag!!! Sniffa firade sin födelsedag med uppföljning hos Kjerstin, sjukgymnast på UDS. Vi gick därifrån med en godkänd stämpel - både rygg, bakdel och bicepssenan såg bra ut. Nu ska vi stegra fysträningen och börja planera för den kommande säsongen. Hoppas kunna få till några provstarter med en fit-for-fight Sniffa :)

4/3-13) Just nu har vi tre löptikar härhemma. De började inom loppet av en vecka allihopa, i åldersordning - Sniffa först, sen Speja och sist ut Fixa. Ordning och reda! Eftersom både Speja och Sniffa brukar löpa med 6 månaders mellanrum så planeras det valpar efter Speja med leverans i början av 2014 eller valpar med leverans till sommarsemestern 2014. Har inte bestämt vilket av alternativen det blir än... 

Förra helgen tävlade Anna och Imo agility och lyckades få till ett finfint felfritt lopp med en pinne. Heja Imo!

10/2-13) Fixa är höft- och armbågsröntgad med fina resultat A/ua! Skönt! I fotogalleriet finns lite nya foton på Fixa från förra helgens träning. Svårt att fånga stil på foto, kanske borde jag filma istället...

I helgen har vi haft lite kärleksmöte här i Gillingboda. Aston har dejtat Bella (Fågelsjöns Fjällfina). Nu hoppas vi på många fina små valpar på Fågelsjöns kennel.

16/1-13) Hip hip hurra för Fixa och hennes syskon på 1 årsdagen!

13/1-13) Nytt år och nya utmaningar. Hoppas innerligt att 2013 kommer att bli ett år utan skador. Senaste uppföljningen hos sjukgymnasten med Sniffa såg ljus ut. Bicepssenan är återställd. Nu ska vi bygga upp henne fysiskt så att vi är tillbaka igen lagom till att provsäsongen drar igång.

På kursfronten har jag inlett projekt inomhusträningslokal. Logen ska förvandlas till 60 kvm träningsyta + en soffhörna och en teorilokal. Till nästa vinter hoppas jag kunna erbjuda lite inomhuskurser därinne.

Våren 2013 börjar fyllas. Ett antal resor till Norge blir det även i år + en till Danmark och några kurser härhemma. Titta gärna in på kurssidan för mer info!

Planerna på en kull efter Speja är i full gång. Troligen blir det en kull till hösten/vintern 2013 eller möjligen våren 2014. Letar hane för fullt. Har några intressanta på listan, som jag ska följa upp. Håll utkik på kennelsidan!

6/1-13) Idag inledde jag och Speja det nya tävlingsåret med ett 1:a pris i lydnadsklass II. Bra med lite bränsle och inspiration till lydnadträningen!

2/1-13) Gott Nytt År! Och stort grattis till syskonen d'Nash som fyllde 3 år igår! Tänk va tiden går fort!

På Stora Stockholm var Aston och Kenzo med och placerade sig 3:a och 4:a i Championklassen. Snygg-killarna!

5/11-12) Den gångna helgen har syskonen d'Nash + Viggo varit här för lite träning och för att göra BPH. Bra träning, trevliga beteenden på BPH:t och massor av trevligt umgänge! Tack alla för att ni kom!

I onsdags fick vår gamla fina snälla Siri somna in. 14,5 år gammal blev hon och hon var pigg och fräsch för sin ålder nästan in i det sista. Den sista tiden hann dock åldern ikapp henne. Siri var den första egenuppfödda valpen vi har behållit vilket gör henne lite extra speciell. Kvar i livet av syskonen finns fortfarande Ella och Boogie, vilka vi skickar en extra tanke till nu.

Har varit lite dålig på att uppdatera hemsidan på sistone... Sedan sist har jag hunnit med att vara i Norge och haft jaktkurs för Mjöstollarna, varit i Mariestad och haft jaktkurs för Skaraborgstollarna och varit i Danmark och haft jaktkurs för ett gäng i Köpenhamn. En hel del nya ansikten och hundar vilket är kul! Självklart alltid kul att se bekanta också:) Helgen som kommer åker jag till Trondheim och har tävlingslydnadskurs för ett gäng i Nord Trondelag.

9/9-12) SEU(U)CH Aktiviva's Primulus d'Nash!!! Grattis Camilla och Aston till dagens cert och därmed SEU(U)CH!!! Och grattis till Åsa och Knyst som också tog cert idag!!! Vilka snygga killar vi har!!!!

Själv befann jag mig i jaktprovsskogen som provledare för "Brottby-provet". Trevlig helg med duktiga ekipage och trevlig stämning! Ett extra grattis till Sniffas brorsa Twist som tog dagens enda 1:a i ekl!!!

3/9-12) Stort grattis till Anna och Imo som tog ett 1:a pris i lydnadsklass I i lördags med finfina 179,5 poäng och en pall-plats!!! Ser fram emot att följa er genom klasserna!

Speja skulle ha tävlat lydnad två helger tidigare, men hon valde att löpa istället. Hon är nästan som en klocka - två dagar efter Tollarspecialen börjar hon löpa. Varje år.

21/8-12) En något sen uppdatering efter årets Tollarspecial... Inte fullt så många framgångar som förra året. Efter sina 1:or på tollingjaktprovet helgen innan tog Speja och Kenzo steget upp i ökl, vilket de inte riktigt var redo för. Med en stor gås i tistelsnår på söket så blev det tyvärr en 0:a i var till dem. Knyst startade nkl och fick ett 3:e pris. Jättebra att gå till pris, men både Åsa och vi som vet vad Knyst kan hade nog hoppats på nåt högre pris. Men grattis ändå! Sämsta insatsen på jaktprovet stod i alla fall mamma Sniffa för, som i all glädje över att få jobba igen efter diskbråcksoperationen, "glömde" att lyssna på mattes visselpipa under vattendirigeringen. "Ur kontroll" och en stor fet 0:a blev resultatet. Under söndagens utställning blev Knyst 2:a bästa hane i jaktklass, medan Kenzo, Speja och Sniffa fick nöja sig med bra kritik, men oplacerade. Sniffa och Kenzo deltog även i barn med hund tillsammans med sina duktiga lill-mattar. Duktiga Frida och Lovisa!

Uppe i Askersund gick det desto bättre för brorsan Aston, som tog sitt andra cert och blev BIR och fick CACIB. Heja Snygg-Aston!!!

5/8-12) Idag fick Speja med sig ett 1:a pris i nkl hem från tjp i Ockelbo. Jättenöjd med min duktig lilla hund! Igår gjorde Sniffa come back efter operationen och startade tjp ekl. Det var en härlig känsla att få tävla med henne igen. Hon skötte sig bra, ffa på dirigeringarna. Lite trött blev hon allt, men kämpade tappert på. Svansföringen var dock inte tillräckligt lockande i tollingarbetet enligt domaren + att hon slarvade med ett par avlämningar så vi fick nöja oss med ett 3:e pris. I mina ögon fick hon dock ett HP för sin härliga attityd!

3/8-12) Idag var det tollingjaktprov i Ockelbo. Av 9 startande i nkl gick 3 till pris och samtliga dessa var Aktivivor! Gissa om man är nöjd som uppfödare då! Stort grattis Marina och Kenzo till det välförtjänta 1:a priset! Grattis Anna och Imo till den finfina debuten på jaktprov och 2:a priset! Speja tog även hon ett 2:a pris. Inte helt nöjd med hennes arbete, hon kan bättre... men visst är jag nöjd med prisstatistiken. Lite surt att inte Åsa och Knyst kunde komma till start. De hade helt säkert gått till pris även de. Men vi ser fram emot att få se dem på Specialen på Öland istället.

29/7-12) Hemma igen efter en riktig fjällturné - en veckas jaktkurs för tollare i Hemsedal i Retrieverklubben Bergen med omnejds regi och därefter fyra dagars kurs i Sälen för kennel Lauvstuas och Agildes hundar. Allt detta i sällskap med Sussie Stier, vilket har varit väldigt trevligt och givande! En hel del egen träning har vi också hunnit med. Sniffa har fått komma igång med träningen igen på allvar, vilket känns väldigt roligt och lovande. Hon har musklat på sig på ett bra sätt efter åtskilliga km vattenträning och fjällvandringar.

7/7-12) Stort grattis till Camilla och Aston som tog cert och blev BIM idag i Alfta!!! Väldigt välförtjänt!

1/7-12) Helgen före midsommar är Aktiviva's kennelhelg och helgen efter midsommar är Agrosofens/Tollarbos/Lönnlövets kennelhelg. Ännu ett år med en välarrangerad kennelhelg i stor skala, där jag deltagit både som instruktör och som deltagare. Tack för ännu en givande helg!

17/6-12) Denna helg var vigd åt Aktiviva's årliga kennelhelg. Fredag till söndag har vi tränat, diskuterat och umgåtts. Intensiva dagar med kanske lite för lite sömn, men roligt har vi haft! Tack alla duktiga mattar med duktiga hundar som förgyllde denna helg! Bildgalleriet bjuder på ett axplock av kennelhelgsbilder. Har även uppdaterat Fixa växer galleriet med några nya bilder från helgen.

Förra helgen var jag i St Annas skärgård och hade kurs för Renarders kennel. Trevliga och duktiga hussar, mattar och hundar i en vacker skärgårdsmiljö. Tack Lollo och Therese för inbjudan och för ett trevligt arrangemang!

30/5-12) Grattis till Åsa och Knyst som äntligen fick ett välförtjänt cert i lördags!!! Och även till ytterligare ett reservcert i söndags... Hur många är det nu ni har?

Helgen tillbringade jag i Nord Trondelag. Uppföljning på höstens jaktkurs med ett flitigt gäng. Fint väder och duktiga hundar och som pricken på i:et så vann Loreen melodifestivalen. Lite ensamt att sitta och jubla som enda svensk bara...

Fixa har varit på sin första valpträff på Reedsweepers kennel. En trevlig kväll med fina syskon och trevliga hussar och mattar. Ser fram emot nästa träff!

12/5-12) I tisdags fyllde han 14 år. Idag fick Nisse idag somna in. 14 väldigt pigga och fräscha år fyllda av många olika aktiviteter (jakt, lydnad, bruks, agility). Tack Mariana för att du har gett honom ett härligt hundliv!

8/5-12) Idag utbringar vi ett fyrfaldigt leve för Nisse, Boogie, Ella och Siri från kull 1 som fyller 14 år idag!!!! Hurra för fyra pigga fjortisar!!!

Helgen som var hade jag uppföljningshelg med Agrosofens sockersöta gäng. Riktigt talangfulla är de! Ska bli mycket trevligt att se vad de kommer att åstadkomma framöver.

Har hunnit med ytterligare en resa till Norge under april. Tillbringade 20-22 april hos Anne-Lise och Eyvind på Lauvstuas kennel, där jag hade kurs för dem och några av deras valpköpare. Tack för en trevlig helg!

16/4-12) Stort grattis till Åsa och Knyst som tog ett 2:a pris (med mersmak) på årets första tollingjaktprov nere i Blekinge igår!!! Vi ser fram emot kommande prov!

Samtidigt som vi gläds åt Sniffas duktiga valpar och deras framgångar så sörjer vi Sniffas mamma Etta som fick somna in igår. Finaste härliga Etta!!! Tack!

Själv tillbringade jag helgen i Oslo, där jag hade jaktkurs för Ostlandstollarna. Temat var viltapportering. Bildbevis från helgens fina apporteringar finns här.

4/4-12) Idag har Viggo, hans syster Tassa och pappa Ducke varit här på besök. De små växer. Foton på en växande Viggo och bilder från idag finns här.

Helgen tillbringade jag i Skåne, hos Åsa och Knyst, med ett positivt och trevligt kursgäng. Krya på er säger vi till er som var/blev krassliga! Och jag ser fram emot att se alla duktiga hundar igen.

25/3-12) SEU(U)CH Aktiviva's Protos d'Nash!!! Stort grattis till Kenzo som blev utställningschampion idag på utställningen i Högbo. Han blev dessutom BIR och BIS-3:a i jaktklassen. Snygg-Kenzo!!!!

Under helgen har jag haft Agrosofens sockersöta gäng här på kurs. Jätteduktiga hundar och förare, som det ska bli väldigt spännande att få följa. Uppföljning i maj väntar.

20/3-12) Grattis på 6-årsdagen Sniffa och alla hennes syskon!! Sniffa har firat sin "vuxen-dag" med att bjuda in till en riktigt valpig lekstund med lilla Fixa. Man blir inte äldre än man gör sig.

13/3-12) Välkommen hem Fixa!!! Idag har lilla Fixa (Reedsweepers Tex Treasure)flyttat hem till oss. Nyfiken och framåt har hon upptäckt familj, flock och omgivning på ett väldigt tryggt och trevligt sätt. Hon välkomnades med öppna tassar av Speja, nyfikna men lite avvaktande tassar av Sniffa och lite mer avvaktande tassar av gamla Siri. Nu ska vi ha lite teambuilding härhemma de närmaste dagarna. Ett nytt fotoalbum finns här och kommer att kompletteras med fler foton. Och till alla som undrar - nej, jag har inte övergett tollarna, bara kompletterat flocken lite.  

Som uppvärmning inför att bli labradorägare har jag haft kurs för labradorklubben Östra. Tack för två trevliga dagar!

10/3-12) Årsmöte med Tollarklubben och hem med mig i bagaget fick jag klubbens Guldapport, med motiveringen "För ditt arbete att utveckla tollaren som jakthund - som provledare, instruktör, apporteringstestdomare mm". Mycket hedrande! Tack snälla!

8/3-12) Idag har Kvittra fått somna in. Vid fyra månaders ålder diagnostiserades hon med Porta Cava Shunt, en missbildning på levern. Trots detta har hon varit en pigg och väldigt glad hund. Komplikationerna av sjukdomen har dock hela tiden funnits där, så idag fick hon somna in. Tack Mariana för att du har tagit så väl hand om henne under dessa två år! R.I.P. Kvittra ♥

4/1-12) Nu är det nedräkning på allvar. Bara en dryg vecka kvar innan lilla Fixa flyttar hem till oss. Bildgalleriet är uppdaterat med fler bilder.

9/1-12) Idag har vi varit och tittat på vår nya blivande familjemedlem! Om drygt 4 veckor flyttar en liten jaktlabbetik hem till oss, från Reedsweepers kennels Weasel/Tex kull. Det återstår att se om det blir en gul eller en svart... Några foton av de små söta finns i bildgalleriet.

22/1-12) Viggo 12 veckor var på besök idag. Lite viltapportering stod på schemat. Duktig Viggo plockade allt med rejäla fina grepp! Bilder finns på bildgallerietSpeja uppskattade en valp att leka med. Vilken tur för henne att det snart ska flytta in en valp i huset...

4/1-12) Det nya året har blivit en hund fattigare. Igår fick Kitty (Aktiviva's Mariella de Mox) somna in, drygt 13,5 år gammal. Kitty har varit ett riktigt energiknippe, som guidat sin husse och matte Benke och Camilla in i det aktiva hundlivets fantastiska värld. Det har varit ett nöje att få följa deras färd. Benke och Camilla har idag två tollare till därhemma. Självklart är det tomt därhemma och saknaden är stor, men Kitty fick ett långt härligt liv. Tack Benke och Camilla!

1/1-12) Gott Nytt År och Grattis på 2 års dagen Aston, Knyst, Imo, Kenzo, Speja, Hera och Kvittra!!! Imo och Speja firade 2 årsdagen med lite träning och paketöppning.

30/12-11) Välkommen hem Viggo! I tisdags flög Mariana ner till Munchen och hämtade hem Viggo. En cool liten kille, som tycker livet är toppen. Framåt, orädd, social och väldigt trygg i sig själv. Frida och jag var och hälsade på honom i onsdags. En mycket go liten valp! Ska bli spännande att följa hans utveckling.

21/12-11) Julen närmar sig med stormsteg. Om en vecka kommer Aktiviva's att få en försenad julklapp då Hunter's Moonlight Flying Viggo kommer att flytta hem till Mariana. En framtida avelshane för Aktiviva's och en arbetskompis till Mariana. Thank you Ute!

10/12-11) Årets Stora Stockholm lockade rekordmånga tollarägare i år. Aston, Kenzo och Speja var också där. Aston fick excellent och blev bästa unghundshane. Kenzo och Speja fick nöja sig med very good och trevlig kritik.

22/11-11) Den gångna helgen var Aston på dubbelutställning uppe i Östersund. Snygg-Aston fick reservcert på lördagen och blev 2:a bästa hane. På söndagen fick han excellent (inga cert delades ut) och blev återigen 2:a bästa hane. Grattis!

13/11-11) Denna helg har Knyst varit på utställning och fått ännu ett reservcert samt blivit 4:e bästa hane. Grattis!! Samtidigt var Speja på lydnadstävling i Vallentuna och skrapade ihop 181,5 p i lydnadsklass I, fick ett 1:a pris och vann. Duktig Spejsan!

Förra helgen var Aston, Imo och Speja i Alunda och gjorde MH. Alltid lika intressant att se MH:n! Är mycket nöjd med det jag såg. En sammanställning till hemsidan är på gång...

31/10-11) Oj va jag inte har hunnit uppdatera Aktuellt-sidan på länge! Skämmes! Grattis till Knyst som i helgen fick godkänt apporteringstest! Kenzo gjorde sitt MH förra helgen. Marina har lovat lägga ut protokollet på sin hemsida: www.ozzytollare.se, under Kenzos resultat.

Tre jaktkurshelger har jag hunnit med sedan senaste uppdateringen:
Trondheim Retrieverklubb
Nord Trondelag Retrieverklubb
Redadict och Siipiveikon kennelhelg
Många duktiga hundar och förare har jag haft förmånen att få se!

30/9-11) Första återbesöket på rehab på UDS efter Sniffas operation. Sniffa har så här långt hämtat sig bra efter operationen, men vi har många (små) steg att ta. Om jag tyckte att jag kunde en del om fys träning för hund innan så inser jag att jag har massor mer att lära. Det kommer att bli en lärorik resa. Lilla Spejsan får axla mattes träningssug så länge och gör det med beröm godkänt. Hon utvecklas väl den lilla skruttan.

24/9-11) Idag har jag haft kurs för labbeklubben Östra. Ett trevlig gäng och en trevlig dag. Tack till Maria som arrangerade det hela! 

17/9-11) Aston har gjort debut på officiell utställning. 1:a, excellent och placerad 3:a. Grattis!!! Ingen dålig debut!

12/9-11) Idag har Sniffa opererats. Läget så här långt - operationen har gått bra. Sniffa ska ligga kvar ett par dygn på Ultuna innan hon få komma hem. Det är så tomt härhemma utan henne...

11/9-11) Pustar ut efter en helg som provledare för tollingjaktprovet i Brottby, som bjöd på fint väder, trevlig stämning och duktiga hundar. Stort tack till alla funktionärer och till vår domare Anders!

10/9-11) Knyst har varit på utställning i Sofiero. 1:a, excellent med ck i jaktklass. Grattis!!

22/8-11) Under det senaste året har Sniffa haft problem i ryggen, vid L7/S1. Förra hösten var diagnosen överansträngning, med vissa misstankar att det kunde hänga ihop med igångsättningen efter valpningen. Hon vilade hela hösten och vi ägnade ett halvår till att bygga upp hennes fysik, med stabiliserande övningar, simning mm. Under våren kände jag mig ganska säker på att det gick åt rätt håll, men icke... I början av juni var vi tillbaka hos veterinären som konstaterade att hon hade rejält ont på samma ställe igen. Denna gång blev vi remitterade till Ultuna och därifrån vidare på magnetröntgen. Utifrån magnetröntgen kunde man konstatera förträngningar i kotkanalen till följd av en dålig disk och ett förtjockat ligament. Nu väntar operation inom ett par veckor. Disken och det förtjockade ligamentet ska tas bort. Efter det väntar en lång konvalescens och rehab. Jag HOPPAS att jag ska få tillbaka min underbara outtröttliga arbetshund, men det återstår att se. Håll tummarna!

18/8-11) Tog en tripp till Trondheim för att ha kurs med Nordiska gänget (+/-). Duktiga hundar och förare, med god fingertoppskänsla när det gäller att träna hund. Alla hundarna avslutade dagarna med att göra riktigt bra ifrån sig. Ett extra grattis till Marja-Lisa och Rasa samt Irene och Vito, som dagarna innan tog varsitt 1:a pris i nkl på jaktprovet i Trondheim.

14/8-11) Nu finns ett bildgalleri från Tollarspecialen 2011 ute. Tack Ellinor, Aktiviva's bästa Paparazzi fotograf!

10/8-11) Hemma igen efter 10 dagar i Sälen. Först träningsläger med egna valpköparna, sen Tollarspecialen och avslutningsvis kurs med Inlicio. 10 härliga dagar! Är mycket nöjd och stolt över helgens resultat och mina fantastiskt duktiga och engagerade valpköpare! På jaktprovet deltog Knyst, Kenzo och Speja. Alla tre gick till pris. Knyst och Kenzo fick varsitt 3:e pris och Speja fick ett 2:a pris. Av 12 juniorer som deltog gick 6 till pris och av dessa var 3 Aktivivor. Inte illa! På lydnaden deltog Imo, som fick ihop fantastiska 152,5 poäng trots att de avstod platsliggningen. Hur bra som helst! På utställningen deltog Knyst, Aston, Kenzo, Speja och Hera. Bäst gick det för Knyst och Aston som blev placerade 1:a och 2:a i unghundsklassen hanar. I finalringen lyckades vi därefter vinna avelsklassen med en grupp efter Sniffa. Så de små Aktivivorna har varit både duktiga och snygga i helgen. Jättekul! Ett stort grattis skickar vi till Sussie och Tuva och till Mariette och Twist som tog hem titlarna Juniortollarmästare och Tollarmästare, mycket väl förtjänt!!!

1/8-11) Grattis till Knyst som idag blev godkänd i anlagsklass viltspår! En mycket bra början på vår Sälen vecka. Nu laddar vi inför Tollarspecialen!

30/7-11) Igår debuterade Speja och Kenzo på tollingjaktprov i Ockelbo.
En avstämning inför nästa helgs Tollarspecial. Båda två skötte sig fint i provsituationen och kom hem med varsitt 3:e pris. Mycket arbetsglädje och motivation, med stora fina sök (kanske lite väl stort ibland...) och fina apporteringar och inlevereringar. Tollingen behöver Speja träna mer på..., den gick väl inte så bra.

Spejas sammanfattande kritik: "En hund med god arbetskapacitet som gör ett för dagen godkänt arbete. Har sina förtjänster i sökdjupet. Kunde önska snabbare inlevereringar i tolling och bättre sökmönster."

Kenzos sammanfattande kritik: "En hund med potential och som för dagen för ett godkänt arbete. Har sina förtjänster i sökdjup och bredd samt simteknik. Önskar distingtare tolling och att näsan används bättre."

23/7-11) Idag var det sista dagen på Hundferie i Hemsedal, där jag och familjen varit senaste veckan. En veckas kursande på temat tollarjakt med ett gäng intresserade och engagerade deltagare. Arrangörer är Retrieverklubben Bergen med omnejd. Ett stort arrangemang med flera parallella kurser. Denna vecka var det 60 deltagare. Nästa vecka kommer lika många till. Vi har bott mitt i fjällvärlden, med fantastisk omgivning. Vädergudarna har inte varit på vår sida alla dagar, men det har varit mycket trevligt. Stort tack till såväl deltagare och arrangörer!!!

10/7-11) Kenzo har varit på utställning i Högbo och fått sitt andra cert. Stort grattis!!! Vid samma utställning deltog även lill-matte Lovisa och Kenzo i barn med hund och vann! Grattis, grattis!!!

3/7-11) Nyss hemkommen från kennelhelg med Agrosofen, Tollarbo och Lönnlövets. Ett stort evenemang med engagerade kennelmammor och entusiastiska valpköpare. En jättetrevlig helg! Stort tack till Annika, Helen, Louise, Anna och Petra!

Sniffa/Nash valparna är nu HD/AD röntgade. Resultaten är utlagda på respektive hunds sida. En HD C tyvärr, i övrigt bra resultat.

20/6-11) Den gångna helgen har vi haft kennelhelg med syskonen d'Nash som har gått kurs för min favoritinstruktör framför alla Eva Bodfäldt. En jättetrevlig och givande helg, med en rejäl dos påfyllning av idéer och inspiration i jaktträning. Stort stort tack till Eva och till alla duktiga och engagerade valpköpare!!! Helgen avslutades med att vi idag åkte och HD/AD röntgade fyra av syskonen. Nu väntar några dagars spänd väntan...

Samtidigt som vi kursade för Eva tävlade min duktiga privatträningselev Birgitta med sin springer spaniel Lizzie på lydnads SM. Den första springer spanieln på lydnads SM!!! Jag är så stolt över er!! Hur det gick kan ni läsa mer om på Lizzies blogg.

15/6-11) Siri har haft syster Ella på besök. 13 år and still going strong kan man lugnt säga om Ella. Helgen innan hade hon varit med i lagkampen och hon visade inga trötthetstecken under tiden hon var här. Dummysök och viltsök sveptes in i samma gamla höga tempo. Härligt att se!

Planer har smitts... Under hösten 2011 kommer en kull med jaktlabradorer födas under Aktiviva's namn. Mer info kommer...

30/5-11) Knyst har varit på utställning två dagar i följd och fått CK ena dagen och reserc cert andra dagen då han även blev 3:e bästa hane. Grattis! Även Hera har varit på utställning i helgen och fått very good. Grattis till er med!

Själv har jag tillbringat ännu en helg i Norge. Denna gång var jag i Trondheim och hade jaktkurs för retrieverklubben där. Ser fram emot att träffa er i höst igen!  (http://www.retrieverklubben.no/trondheim/index.cfm?id=349905).

19/5-11) Har inte hunnit uppdatera... Kenzo har varit på utställning igen och fått CK och blev 3:e bästa hane. Grattis! Själv packar jag väskorna för att åka till Oslo imorgon. Helgkurs för Ostlandstollarna står på agendan. Ska bli spännande!

8/5-11) Idag säger vi grattis och hip, hip hurra till seniorerna Siri,Ella, Kitty, Nisse och Boogie i kull 1 som fyller 13 år idag! Och självklart skickar vi en tanke till de syskon som inte finns med oss längre.

24/4-11) Glad Påsk på er alla! Påsklov och långhelg - då hinner man med lite extra hundaktiviteter. Speja har haft besök av brorsorna Imo och Kenzo och lite syskonträning. Tack för en trevlig dag! Sniffa har även hon umgåtts med en brorsa och hunnit vara på träningskväll och heldagsträning med Fredrik och Helena Lindström, Reedsweepers, vilket var lika givande som vanligt, trots att jag och Sniffa var lite ringrostiga. Ha en fortsatt trevlig påskhelg!

15/4-11) Avslutade en 3-veckors turné med kurshelger i Fosen, Norge, förra helgen. Kom dit i storm och åkte hem i sol. Lika trevligt som alltid att träffa mina norska vänner och följa deras hundars utveckling. Det här var tredje besöket i Fosen och nästa års kurshelg är redan bokad.

Idag har jag fredagsmys i den egna soffan efter att ha tränat egen hund. Speja fick träningssällskap av brorsan Kenzo idag. Borta bra men hemma bäst! 

3/4-11) Nyss hemkommen från en kurshelg i Skåne tillsammans med Åsa och Knyst, ett gäng Digbyhundar och några till. En härligt helg med duktiga hundar och förare. Stort tack Åsa för din gästfrihet! Fylld av vårkänslor efter 14 plusgrader och utslagna krokus blev man lite besviken när snön fortfarande täcker hela vår gårdsplan..., men snart måste våren komma även hit. Jag vill ha barmark att träna på!

28/3-11) Hemma igen efter en kurshelg med Inlicio valparna nere i Backamo. Ett trevligt gäng som jag ser fram emot att få följa!

Under söndagen fick jag dessutom rapport från Kenzo som varit på utställning i Högbo - CK, cert och BIM!!! Stort grattis till snygg Kenzo!!

20/3-11) Hip, hip hurra för Sniffa och hennes syskon idag!!! 5 år! Dagen firades med ett träningspass i vårsolen i trevligt sällskap. Och snart vankas den efterlängtade födelsedagsmiddagen. Nu är bara frågan om det blir fem köttbullar eller fem köttbullepaket... 

19/3-11) Knyst har varit på utställning igen, på Malmös internationella utställning. Ytterligare ett reservcert och 2:a bästa hane! Snygg-Knyst!!

6/3-11) Knyst har varit på utställning. Lysande kritik, reservcert och 3:e bästa hane! Stort grattis! Inte illa för en juniorkille.

5/2-11) Zigge (Aktiviva'a Portos de Mox) har fått somna in. Vi tänker på er Karin och förstår att det är tomt därhemma! Tänk, det känns som det var alldeles nyss de var valpar...

24/1-11) Nytt år, nya planer. Här sitter jag med 2011 års kalender, jaktprovsprogrammet och kursplaneringen och funderar på hur jag ska hinna med allt jag vill göra i år. Och då har jag inte börjat snegla i lydnadskalendern än...

1/1-11) Gott Nytt År! Idag skickar vi ett stort grattis på 1-årsdagen till alla Sniffa/Nash valpar i kull 2. Tänk va tiden går fort! Det var ju alldeles nyss de var små pluttar.

25/12-10) Hoppas tomten varit snäll mot er alla och att ni har en riktigt god jul! Härhemma är juldagen den dagen på året när man hinner göra allt det där som man inte hunnit tidigare under året, som t ex att skicka julkort och att lägga ute lite saker på hemsidan. En ny länk till ett bildgalleri finns numera i menyn på startsidan. Där finns just nu album från två valpträffar och från lite hundlek i snö, när vi hade brorsan Aston på besök. Kan rekommendera att titta på bildserien när alla sitter prydligt uppradade, jag ropar in dem och alla (utom Siri) kommer springande i full fart. Kvar sitter Siri... Hon hör inte så bra längre och är nog inte så angelägen om att springa ikapp med de yngre heller för den delen. 

20/12-10) I helgen var det dags för årets Stora Stockholm. Speja och Kenzo var där och visade upp sig, med 1:a pris som resultat för båda. Att Kenzo fick en 1:a var mycket väl förtjänt, han är så stilig så. Att Speja fick en 1:a var en trevlig överraskning, med tanke på att hon var urfälld och växer en hel del för tillfället. Ett stort grattis skickar vi även till "halvmoster" Toppa som blev BIM!

14/12-10) Vi har Spejas bror Aston inneboende en vecka. Mycket trevligt tycker vi alla, ffa Speja. Mycket snö och mycket lek! Och snart är det nytt år. Jisses va tiden går fort! Planeringen inför nästa år är i full gång. Många helgkurser på gång under våren... Kurssidan är uppdaterad.

15/11-10) Och så har äntligen de "små valparna" äntligen fått nya foton på sina sidor. 7 veckors bilderna är ersatta med 10 månaders bilder och var och en har fått en egen fotosida. Återigen, tack till Kenzos husse för fina foton! 

7/11-10) Syskonen d'Nash har varit här på sin sista valpkurshelg. Nu är de inte valpar längre, utan snygga lovande unghundar. Under fredagen hade vi kursavslutning, med viltapportering och minnesövningar på agendan. Tack vare Kenzos husse finns delar av viltapporteringen även fångade på bild i fotogalleriet. Under lördagen åkte vi iväg och gjorde funktionsbeskrivning. Tack alla som ställde upp och ordnade den! Och tack alla valpköpare som kom. Denna gång lyckades (tack vare Kenzos husse igen) ta en gruppbild av hela gänget och även individuella foton av alla. Kommer snart...

Kursavslutning har även mina två gäng unga tollare (+ en flat) haft på sin jaktkurs. Det har varit jättekul att följa er under hösten. Ser fram emot att se er igen i vår!

3/11-10) Sniffa har varit på återbesök hos sjukgymnasten. Ingen smärta i ryggen! Yes! Nu väntar klippkort på Uppsala Hundsim och ökad fysisk belastning. Det går åt rätt håll.

19/10-10) Oj, va dålig jag varit på att uppdatera...  

Syskonen d'Nash växer och frodas (vissa mer än andra och vissa något mindre än andra...). De har redan passerat 9 månader. Dags att uppdatera fotona på deras sidor? Sista helgen i september hade vi vårt femte kurstillfälle. Vi fortsatte på temat förväntan och koncentration och på vikten av att utveckla hundarnas mentala kondition. Markeringar och dirigeringar stod också på agendan, om än i visst ompaketerat format. Duktiga hundar och duktiga mattar! Som vanligt.

Förra helgen var jag i Norge, i Fosen, på en uppföljningshelg med gänget från kurshelgen i våras. Alltid lika trevligt att vara däruppe och hålla kurs. Precis som under helgen med valparna så hamnade vikten av att utveckla hundarnas mentala förmåga högt på agendan. Känns lika aktuellt oavsett ålder och erfarenhet, men går att vinkla och variera på många olika sätt.

20/9-10) Sniffa har varit hos veterinären och blivit undersökt och röntgad. Smärtan kommer helt klart från L7/S1. Tack och lov såg allt bra ut på röntgen. Men ont har hon, så nu väntar anti-inflamatoriskt, ytterligare besök hos sjukgymnast och rehabilitering. Inga fler jaktprov för oss i år!

12/9-10) Pustar ut efter gårdagens tollingjaktprov i Brottby och min officiella debut som provledare. Jag har visserligen anordnat tollingjaktprov i Brottby tidigare, men det var på den tiden det var inofficiellt. Detta prov var även det första tollingjaktprovet i SSRK Östra:s regi. Det var en lång dag, men en lyckad sådan. Fantastiska marker, superbra funkisar, världens bästa Anita som domare, fint väder, trevliga förare och duktiga hundar. Sen är det himla kul att göra ett provupplägg, som man sen får stämma av om det blev såsom man hade tänkt sig. Så visst var det värt mödan. Nu återstår bara pappersexcersisen... Grattis alla pristagare! På startsidan ser ni Sniffas syster Piri, som gjorde debut i ÖKL och fick ett 3:e pris.

På den egna tävlingsfronten är läget just nu inte lika positivt.
Efter förra helgens jaktprovsstart i Siggefora, då det kändes
väldigt tydligt att nåt är fel med Sniffa så har jag nu varit hos hundsjukgymnasten som hittade nåt i ryggen, vid L7/S1. Jag har märkt att hon inte "studsar" som hon brukar längre, undviker att galoppera mer än korta sträckor, har svårt att hoppa in i bilen och under jaktprovet kändes det som att hon "gasade utan att motorn svarade". Jag har aldrig sett henne jobba så långsamt. Kan konstatera att hon är enormt smärttålig. Inte ett ljud, ingen hälta, ingen reaktion vid vanlig palpation, men när hundsjukgymnasten klämde på "rätt" ställe så reagerade hon starkt. I båda bakbenen var de muskler som är relaterade till L7/S1 rejält ömma. Nu är det vila och koppelpromenader som gäller + beställa tid för röntgen för att se varifrån smärtan kommer. Har med fasa läst vilka problem schäfrar har med L7/S1 syndrom. Just nu hoppas vi på att orsaken är överanstränging och inget annat.

29/8-10) I helgen har Sniffa/Nash barnen varit här på sitt fjärde kurstillfälle. Småttingarna har växt på många sätt och vis, både rent fysiskt och mentalt. Härligt att följa dem! Koncentration och förväntningar blev temat för helgen. Nåt som det känns som man kan utveckla och fundera på hur mycket som helst. Ännu en trevlig och givande helg med mitt flitiga gäng!!

22/8-10) Kenzo har varit på utställning i dagarna två, i Norrköping och i Eskilstuna - HP och BIR båda dagarna!!! Grattis Snygg-Kenzo!

7/8-10) Hemma igen efter en liten semesterrunda i Dalarna. Förrutom ren semester så var vi i Kuså och startade på ÖKL retrieverjaktprov i torsdags. Sniffa var lite het och självständig och kunde helt plötsligt inte gå jaktfot hos matte (ville helst gå hos skytten). I övrigt jobbade hon på bra och gjorde bl a dagens bästa fria sök. Dirigeringarna hade kunnat vara bättre, tyvärr spottade hon ut två fåglar mitt i inlevereringarna när skott föll (vilket hon inte gjort förut...) och så kunde jaktfotet definitivt varit betydligt bättre. Annars kände jag mig nöjd med att hon trots hettan var samlad nog att leverera allt snyggt och prydligt i hand och att hon rakt igenom var knäpptyst och koncentrerat. Men nånstans ska det pysa när man är het och den här dagen var det jatkfotet där det pös. I övrigt var det ett roligt, jaktligt upplägg där vi fick följa skytten genom hela provet och provades i 1xdubbelmarkering på vatten, 1xvattendirigering, 2xlanddirigering, 2xenkelmarkering på land samt ett fritt sök. Ska vi summera så gjorde Sniffa allt självständigt arbete med bravur och visade för dagen en något sämre samarbetsvilja, vilket även syns på jaktprovsprotokollet. Och då var det bara drygt en vecka sedan, på Tollarspecialen, som vi fick "visar mkt god samarbetsvilja" i protokollet... Båda protokollen finns nu utlagda på Sniffas jaktprovssida.

Idag har brorsan Twist startat på ÖKL retrieverjaktprov i Piteå. Han skötte sig desto bättre och belönades med 1:a HP!! Fantastiskt!!! Därmed är han kvalificerad för EKL! Stort grattis!!!

Vill även passa på att gratta mina kursare och privatträningselever till alla framångar på de senaste veckornas tollingjaktprov. Många fina priser och prestationer! Jag är stolt över er! Grattis!!!

30/7-10) Ännu en tollarspecial! Tre dagars tävlingar med lydnad, jaktprov, agility och utställning. Här kommer en lite sen rapport från Aktiviva-lägret. Mer resultat finns på Specialens egen sida. På jaktprovet tog Sniffa ett 1:a pris i ÖKL och är därmed kvalificerad för EKL (när den kommer 2012). Hon placerade sig 3:a både på jaktprovet och i den sammanlagda finalen om Tollarmästartiteln. På utställningen placerade hon sig som 5:a i tikarnas championklass. I valpklass II deltog Kenzo, Knyst och Speja. Alla fick fin kritik. Bäst gick det för Kenzo som blev bästa hanvalp och fick springa i stora finalringen, där han blev BIM valp.

Väl hemma igen var det dags för tredje valpkurstillfället för Sniffa/Nash barnen. Den här gången var alla med. Jättekul! Lite trött i nattmössan efter Specialen var jag nog dock för jag glömde att ta en snygg gruppbild av alla syskonen. Klantigt!

18/7-10) Äntligen SEUCH! I lördags tog Sniffa sitt sista cert och kan numera titulera sig SEUCH. Vi har haft en helhelg med utställningar. I lördags Högbobruk och idag Alfta. Förrutom certet i lördags så blev Sniffa BIR och bästa jaktmeriterade och lilla Speja blev bästa valp med HP. Idag i Alfta fick Sniffa CK och blev 2:a bästa tik och Speja blev 2:a bästa tikvalp (utan HP idag). Brorsan Kenzo (som bara var med idag i Alfta, inte igår i Högbo) fick mycket fin kritik och blev bästa hanvalp med HP. Tyvärr strejkade kameran så vi lyckades inte få till någon gemensam skrytbild, men bilder på Kenzo finns på: http://www.ozzytollare.se/. Dagen avslutades med att lillmatte Frida 7 år ställde upp i barn med hund med Sniffa. De var jätteduktiga! Och det lär inte vara sista gången de gör nåt sånt tillsammans.

30/6-10) Har börjat på mitt nya jobb, som utbildningsadministratör vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Kommer att jobba 50% där och ägna ?% åt hundkurser. Svårt att räkna %, men tanken är att hundkurserna ska få bli lite mer än bara en hobby. Som det ser ut i dagsläget så är det inte svårt att fylla tiden. 2010 är i princip fullbokat när det gäller kurser och de första förfrågningarna inför 2011 har trillat in.

23/6-10) De senaste två veckorna har varit intensiva när det gäller kurser, både när det gäller kurser jag gått och kurser jag hållit. Under den gångna helgen invaderades Gillingboda av Sniffa-Nashbarnen som hade sin andra kurshelg här. Flitiga förare, duktiga valpar och en härlig stämning! Kan det bli bättre? Och lite bröllop hann vi se också, i samband med lite videoanalys av träningen. Foton från helgen finns att se på Kenzos hemsida: http://bilder.ozzytollare.se/#32.0 och http://bilder.ozzytollare.se/#33.1

På söndag kvällen hade Agrosofengänget ur kull 10 på sitt sista kurstillfälle. Det här gänget är verkligen födda vid rätt tid på året. De kommer att ha dubbel chans att erövra titeln Juniortollar-mästare, både i år och nästa år. Och det är ett lovande gäng talanger... Ska bli spännande att följa dem.

Igår var Speja på sitt sista kurstillfälle på en valpkurs med jaktinriktning hos Eva Thorén Söderström. En jaktkurs med mycket klickerinslag. Annorlunda, men intressanta infallsvinklar jaktträning med den unga hunden.

Idag har Sniffa varit på sitt sista kurstillfälle på en ÖKL uppföljningskurs hos Helena Lindström (kennel Reedsweepers). Alltid lika givande att gå kurs hos Helena och än en gång har vi fått höja ribban på vår träning lite. Helena var snubblande nära att vinna söndagens unghundsderby. Nästan lite snöpligt nära...

15/6-10) Hemma igen efter tre dagars kursande på Tollarlägret i Fliken, där jag höll kurspass i jakt och tävlingslydnad om vartannat. Tack för trevliga dagar!

Innan vi åkte till Fliken var jag och Sniffa på utställning i Avesta och med oss i bagaget hem har vi ett cert! Sniffas andra cert. Jihoo!

I fredags var jag och Speja på kursavslutning på Sikta mot stjärnona kurs för Eva Bodfäldt. Alltid lika givande att gå kurs för Eva! Tack för en ny dos inspiration!

30/5-10) Knyst blev BIR-valp idag igen i Hasslarp! Grattis, grattis igen!

29/5-10) Knyst har varit på utställning i Hasslarp idag och blivit BIR-valp! Grattis, grattis!!! Mamma Sniffa var på utställning i Österbybruk och fick ett CK. Pälsen hade tyvärr inte hunnit växa ut fullt så långt som vi hoppats, men fin kritik blev det. Grattis till syster Piri som blev BIR och fick CACIB!

24/5-10) Och nu har jag även lyckats skapa ett bildgalleri för Sniffa-Nashbarnen, som även finns i menyn på kull 2:s sida. Där finns nu lite bilder från helgen. Det blev inte så många tyvärr... Lovar att vara flitigare nästa gång.

23/5-10) Sniffa-Nash barnen har varit hemma på sin första kurshelg. Härligt att se dem igen! Känner mig så nöjd med både valpar och deras ägare. Vilka duktiga och engagerade valpköpare jag har fått! Ser fram emot nästa helg om en månad!

Har även passat på att gå lite kurser själv nu när jag har haft lite "tid över". Har gått en ÖKL kurs med Sniffa för Helena Lindström (Kennel Reedsweepers), en jaktkursdag med Sniffa för Helena Lindström och Sören Norén (Kennel Justlike) och en tävlings-lydnadsdag med lilla Speja för Niina Svartberg. Alla mycket givande och inspirerande! Nu är läxa-listan full av saker att träna på och listan på bra övningar har fyllts på.

16/5-10) Kenzo har varit på utställning i Skokloster och blivit BIR valp! Grattis!!! Tjusig kille!! Mer bilder finns på Marinas hemsida: http://tollarnaozzyochkenzo.blogg.se/.

15/5-10) Hip, hip hurra för husse idag!!! Husse fyller jämt!! Tänk va åren går! Hundarna var taktiska och gav husse ett par Muckboots.  Bra skor = fler promenader.

8/5-10) Hip, hip hurra!!!  Idag fyller kull 1, Aktiviva's de Mox-kull,
12 år! Stort grattis till Siri, Ella, Kitty, Boogie, Nisse och Zigge på deras 12 årsdag!! Hoppas ni får en toppendag!

7/5-10) Hemma efter en heldagkurs i Ockelbo tillsammans med ett gäng Gästriketollare. Tack för en trevlig dag! Det var jätteroligt att få se er alla igen!

Idag har vi nedräkning till Siris 12-årsdag, som är imorgon. Jag tror hon känner på sig att det är nåt på gång. I vanliga fall sover hon som en stock hela kvällen. Nu håller hon sig vaken och går nyfiket och tassar och spanar upp mot köksbänken, där presentkassen står...

23/4-10) Förra helgen var jag i Värmland och höll kurs för det gäng som såg till att vi fick en mycket väl fungerande Tollarspecial förra året. Trevligt gäng och trevliga duktiga hundar! Vi höll till på jättemysigt ställe, Humletorps stugby. Kan rekommenderas!

I förrgår fick vi en hemvändare. Lille Aston kom hem igen för att bo hos oss en vecka när hans husse och matte är på semester. Gissa om det är leklåda härhemma! Jättekul tycker både vi två-benta, Speja och Sniffa. Siri är lite mer tveksam. Aston är helt OK, men det liv han och Speja för stod inte på Siris önskelista.

Till de mindre trevliga sakerna just nu hör att jag håller på att bli arbetslös. Efter omorganisation och neddragningar på jobbet så har jag blivit uppsagd. Känns trist och lite osäkert i dagsläget, med det kommer säkert nåt gott ut ur det. Det innebär att jag fr o m maj troligen kommer att ha mer tid för kurser och privatträningar, ffa på vardagar. Så är du intresserad - hör av dig!

15/4-10) Tänk att en så liten hund kan bära en så stor fågel så fint! På startsidan ser ni nu lilla Speja som varit ute och tränat lite viltapportering. Snyggt grepp eller hur! Synd bara att hon inte levererar till sin matte... Inte än i alla fall, men vi jobbar på det. "Så fina byten måste man vara rädd om" tänker Speja och rusar snabbt förbi sin matte och fortsätter hem, där hon gömmer den fina anden i rabatten. Nåt nytt att jobba med... Men gripandet och greppet är hur snyggt som helst.

Under påsklovet hade vi syskonträff för fem av de sju valparna, med lite viltträning på agendan. Jättekul att se dem alla igen! De var så duktiga så! Kenzos matte har lagt ut bilder på sin blogg. Ta gärna en titt där! http://bilder.ozzytollare.se/#26.12

Nu packar jag väskorna för att åka till Värmland och ha kurs för Värmlandstollarna. Hoppas solen skiner i Karlstad i helgen.

4/4-10) Glad Påsk på er alla! Nere i söder har våren kommit. På startsidan ser ni lille Knyst apportera kricka. Vilket grepp han tar! Ser lovande ut! Häruppe i norr har vi några dm snö kvar fortfarande, men vårkänslorna börjar komma smygande.

Förra helgen var jag i Fosen och höll kurs för retrieverklubben där. Alltid lika trevligt att vara i Norge! Tack för en jättetrevlig helg! Vi ses i höst! Under vintern har jag haft Axnäs senaste kull på kurs. "Det blir ju ändå ingen vinter" sa jag och Agneta optimistiskt när vi planerade in kurstillfällena. Så fel vi hade... Men kurs blev det ändå. Nu har ni en desto mer inbjudande träningssäsong framför er. Lycka till!

20/3-10) Sniffa 4 år! Hipp, hipp hurra! För tillfället kan man inte tro att Sniffa är 4 år... snarare ca 11 veckor. Sniffa och dottern Speja är på helt samma våglängd och tokleker verkligen. Siri tycker att vårt hem har blivit väldigt rörigt och gör sitt bästa för att försöka styra upp det hela, vilket inte lyckas speciellt bra... Man kan väl säga att Sniffa har ganska mycket barnasinne kvar.

Sniffa skickar ett stort grattis till alla sina sykon! Hoppas ni har haft en riktigt härlig dag!

18/3-10) Min senaste artikel i Tollaren om Förväntan och balans i jaktträningen finns nu tillgänglig under Artiklar.

Kurssidan är uppdaterad med vårens uppdrag. Kalendern fylldes snabbt. Jättekul! Även hösten börjar fyllas. Det innebär dock att jag troligen inte kommer att annonsera ut några kurser här på hemsidan i år heller. Du välkommen att höra av dig om du/ni är intresserad att anlita mig för kurs eller om du är intresserad att träna för mig. Om jag inte har någon kurs på gång så kanske privat träning kan vara ett alternativ.

13/3-10) I tisdags flyttade Premiere (Hera) upp till Östersund. Kvar hemma är nu bara lilla Speja. Lite tomt, men väldigt trevligt att få bekanta sig med henne på egen hand. Idag har vi dock varit och hälsat på brorsan Imo. Ett kärt återseende, med intensiv lek och mycket tugg på varann.

5/3-10) Först så var de sju och nu är de bara två kvar här hemma. Gissa om det känns tomt! Primero ("Knyst") har flyttat ända till Skåne, Primo ("Imo") nästgårds till Rasbokil, Primulus ("Aston") till Gävle, Primera ("Kvittra") till Uppsala och Protos ("Kenzo") till Stockholm. Kvar hemma är vår egen Prima ("Speja") och Premiere, som flyttar nästa vecka. Lycka till alla små bebisar!

Valparnas egna sidor finns nu utlagda. Ta en titt på dem och på de fantastiskt fina fotona, som Frida Forsberg var här och tog när de var 8 veckor (www.lotilot.com). Även bilden på startsidan är tagen av Frida. Och det finns fler foton på lager... Efter Sashas foton på Sniffa och Nash och Fridas foton på valparna så törs man nästan inte använda sina egna foton längre.

26/2-10) Redan 8 veckor! Imorgon börjar de flytta hemifrån. Sista natten med gänget. Nya bilder finns utlagda på bild-sidan. Under den gångna veckan har vi hunnit med utomhusutflykter, bilåkande, koppelträning, en hel del besök och valpröj på lite större ytor än valphagen, vilket uppskattats. Mycket spring i benen har de! De egna sidorna är inte klara än, men kommer snart...

21/2-10) Nu finns även en liten filmsnutt på vilda lekande 7-veckorsvalpar på kullens filmsida. Namnen är också utlagda på kull-sidan. Eftersom de är födda den 1/1 så är de döpta till "först" på olika språk. Vem som ska var kommer när de får sina egna sidor. Snart...

20/2-10) 7 veckors bilderna finns nu på plats. En dag för sent.... En av hanarna är fortfarande otingad. Annars är det nu bestämt vart alla ska. Om en vecka börjar de flytta. Oj, va tiden har gått fort!

12/2-10) Nya bilder på 6-veckors valparna ligger ute. Nu är det livat i hagen. Under veckan har de varit i undersökartagen och bl a träffat fågel för första gången.

Efter ett återbud så är en av hanarna i dagsläget otingad. Om du är intresserad av en aktiv hund att arbeta med och vill hålla på med jakt/apporteringsträning så är du välkommen att höra av dig.

6/2-10) Nu finns det även en liten videosnutt av lite valplek på kull-2:s filmsida.

5/2-10) Fem veckor gamla. Nya bilder finns på plats på kull 2-sidan. Nu är det full fart i hagen. Massor av lek och bus. Och vassa tänder...

29/1-10) Redan fyra veckor. Tiden går fort. Oj, va mycket som händer just nu. De växer, blir allt vildare, leker allt mer hej vilt och äter glatt den riktiga maten. På veckans kull-2 bilder är valparna lite trötta efter valpköparbesök. Lite större ögon än så har de oftast...

23/1-10) Blev inte riktigt nöjd med gårdagens bilder, så idag gjorde vi ett nytt försök med ny bakgrund och annat ljus. Lite bättre. Finns på kull 2-sidan. Riktig mat har de hunnit få nu också. Mums sa de!

22/1-10) Redan tre veckor gamla! De växer och utvecklas i en rasande fart. Har flyttat ner från sovrummet in i en större valplåda i köket. Spännande! Större yta att röra sig på och att leka på, vilket uppskattas. Tre veckors bilderna finns på kull 2:s sida.

15/1-10) Två veckors bilder finns nu på på kull 2:s sida. De växer så det knakar. Tre av dem har passerat 1 kilos-gränsen. Alla har öppnat ögonen och vinglar omkring på alla fyra. Det börjar bli trångt när alla ska äta samtidigt.

9/1-10) Nu finns nya valpbilder på kull 2:s bildsida, med huvudbilder på alla. De växer och frodas. Fyra av dem har redan dubblat sin vikt.

4/1-10) Tack för alla gratulationer i gästboken! Det värmer att veta att det är så många som följer oss. Nu finns en uppdaterad kullsida för den nya kullen, kull 2, med de första bilderna och lite mer information. Mer kommer...

2/1-10) Äntligen är de födda! 7 valpar föddes igår kväll/natt, efter en lite utdragen nyårsvaka. Det tog en liten stund innan de kom ut. De ville tydligen fira det nya året ordentligt därinne innan de kom ut. Men själva födseln gick hur bra som helst och både valpar och mamma Sniffa mår bra. Mer info och bilder kommer när jag har kontaktat alla berörda valpspekulanter. Just nu är jag lite trött efter två nätter vid valplådan. Ett stort tack till min fantastiska uppfödare Annika som med stort tålamod vakade med mig!

30/12-09) Det ser ut som det blir årgång 2010 på valparna. Kvällen före nyårsafton och läget är fortfarande lugnt. Ingen tempdipp eller några andra tecken på att de är på gång. De verkar välja att fira nyårsafton inne i mammas mage. Gott Nytt År på er alla!

28/12-09) Mitt i väntans tider så fick vi ett sorgligt besked att Rossa från kull 1 tyvärr inte finns med oss längre. Vi tänker på er Gun och Lars-Göran! Av 10 syskon i kull 1 så är nu 6 av dem fortfarande i livet.

26/12-09) Ny bild på Sniffa 8 veckor gången på kullsidan (och för tillfället på startsidan). Ännu kortbentare och ännu rundare. Inte långt kvar nu...

22/12-09) Nedräkning till julafton och till valpfödsel. Vad är mest spännande? Har lagt in en bild på en 7 veckor gången Sniffa på kullsidan. Lite kortbentare än vanligt. De små därinne skickade en liten hälsning häromdagen med några väldigt efterlängtade och uppskattade valpsparkar.

16/12-09) Sniffa fortsätter att öka i vikt och magen den växer. Nu har hon gått över 20 kgs gränsen. Hennes normala vikt ligger oftast på drygt 17 kg. Nedräkning till nyårshelgen då valparna väntas födas.

7/12-09) Det kom en begäran om statusrapport om Sniffas dräktighet i Gästboken... Jag hade tänkt skriva några rader ändå idag, men självklart fick jag lite extra bråttom. Sniffa mår bra och nog är det valpar i magen. Hon har ökat i vikt och magen har börjat jäsa. Magen gör väl sig inte riktig på bild än, hon ser mest mer kortbent ut än vanligt, men bilder kommer om ytterligare någon vecka.

17/11-09) Nya foton på Sniffa och Nash under Planerad kull, tagna av Nash's husse Sascha som är en fantastiskt duktig fotograf! Thank's a lot Sascha for all the lovely photos! Har även lagt in en liten kort filmsnutt på Sniffa och Nash när de poserar för kameran, även den under Planerad kull. Och när jag ändå höll på med filmer så blev det lite lydnadsträningsfilm också, en under Sniffas filmsida och en under gammeltanten Siris filmsida.

11/11-09) Har blivit lite mer vän med min hemsida och lyckats lägga ut såväl jaktprovsprotokoll från Sniffas prisbelönta starter, Sniffas MH-diagram och även ett par träningsfilmer med Sniffa från i vintras. Nu när jag vet hur man gör så kanske det kommer fler... 

1/11-09) Sniffa parad! Nedräkning påbörjad. Vi hoppas börja det nya året med en full valplåda.

23/10-09) Sniffa löper! Äntligen! Om en vecka bär det av ner mot Tyskland. 170 galna mil ska vi åka enkel resa!

19/10-09) Hemma igen efter en tripp till Norge där jag hade jaktkurs för ett gäng engagerade Trondheimtollare. En mycket trevlig helg med flinke förare och flinke hundar i en fantastisk miljö. Kan man få låna hem lite av Trondheims vackra natur? Stort tack till Johanna och Jannike och alla er andra för er gästfrihet!

11/10-09) Nedräkning för att Sniffa ska börja löpa... Borde vara vilken dag som helst nu. Snart dags för vår Tysklandsresa.

Gårdagen tillbringade jag nere i Finspång där jag hade en jaktkurs för ett gäng Östgötatollare. En trevlig dag i vackert höstväder med duktiga hundar och förare.

Samtidigt var tre av Sniffas syskon nere i Blekinge och startade på tollingjaktprov. 1:a pris i NKL till Tico och Keno och 3:e pris till Piri. Stort grattis till er alla! Keno tog dessutom ett 1:a pris på vanligt retrieverjaktprov för två veckor sedan. Grattis! Vilken kull! Sex av åtta hundar har pris på jaktprov. Fem med 1:a pris i NKL. Och av dessa har tre även hunnit ta pris i ÖKL. Inte illa!

19-20/9-09) Sniffa har varit på jaktprov igen, dubbelprov i Järvsö, och kom hem med två 3:e pris. Lördagens 3:e pris var vi nöjda med, men på söndagens prov siktade vi definitivt på en högre valör. Provupplägget var som gjort för det. Arbetet var bra, men... hon slarvade med inlevereringarna/avlämningarna igen!

Lördagens prov började med en dubbelmarkering på vattnet över en kanal. Såg inte så svårt ut, men många hundar hade problem med den, så även Sniffa, som annars brukar vara säker på markeringarna. Vi fick i alla fall in den efter lite jobb. Därefter vattendirigering, med vägledande skott (så klart). Här var hon lite vimsig först. De där skotten... Men efter att ha tagit in henne och börjat om så går hon klockrent på 3:e skicket. Därefter dags för sök med klappjaktskaraktär. Hundarna fick sitta och titta på medan bumper + skytt smäller och viltutläggare går och slänger ut vilt på ett fält. Efter två hittade vilt smäller ett skott åt andra hållet under sista inlevereringen, för att markera dirigeringshållet. En kort dirigering och sen fortsatte de på söket. Dirigeringen i sig var inte svår, men att skifta mellan sök och dirigering och sen åter till söket var svårt för en del hundar. Sniffa fixade det bra och städade söket på ett bra sätt. Avlämningar var lite variererande från början (när "bråttomtanken" fortfarande fanns där), men blev bara bättre och bättre. När hon är i balans så fungerar det bra. Problemen med dubbelmarkeringen var det som drog ner priset mest och det slutade med en 3:a.

Söndagens prov började med sök (jippie!). Även här var det lite klappjakt över det hela, men inte alls samma retning som under lördagen. Efter två vilt skulle de även här avbryta för att ta en kort dirigering, men idag fick de avsluta sin inleverering från söket innan det vägledande skottet kom. Och sen åter ut på söket. Sniffa började bra, men efter dirigeringen tappade hon både på söket och ffa i inlevereringarna/avlämningarna. Trött? Splitter? Hon jobbade upp sig på söket och avslutade bra, men av 5 vilt så kom 2 i hand och 3 på backen. Därefter gick vi ner till vattnet där parhunden började med en dirigering och efter det fick vi göra med en lång dubbelmarkering på vatten. Det var väldigt långgrunt så de hade tagit ut avståndet rejält vilket gjorde det lite svårt. Första kom in enkelt och därefter gick hon ut i rätt område för att finna nr två, men lyckas av någon anledning inte hitta den. Domaren var dock nöjd med att hon markerat bra och nöjde sig med det. Att dirigera på markeringar var inget man fick extra poäng för hos de här domarna. Sen avslutade vi med vattendirigeringen. Det vägledande skottet drog upp henne i varv och första skicket blev lite vimsigt. Men när jag tog in henne och försökte igen så gick hon klockrent. Jag skulle nog egentligen behöva räkna till 20 innan jag skickar henne när efter dessa vägledande skott. Avlämningarna från vattnet var 50/50 - en i hand, en i backen. Totalt sätt tyckte domaren att hon gjort ett bra jobb, men... avlämningarna måste sitta i den här klassen! Men ett pris var vi värda trots det.

Och visst känns det som ett udda och fånigt problem att ha problem med avlämingarna, men som jag sa efter Norrtälje provet så kan hon lämna, men de störningar som uppstår på ett ÖKL prov ställer till det. Avlämningarna är väl helt enkelt inte tillräckligt befästa för att klara dessa störningar. Kanske man kan ana en gnutta av "tollarsplittret", som vi tidigare varit så förskonade från.

Brorsan Twist skötte sig strålande på söndagen och fick ett 1:a pris. Stort grattis!!! Vi skickar också ett grattis till syster Piri som gjorde debut på tollingjaktprov på lördagen och åkte hem med ett 3:e pris i NKL. Grattis!!!

3/9-09) Sniffa har varit ute på jaktprov igen och fått ytterligare en 0:a. Vi var i Norrtälje och startade på ett, vad alla tyckte, svårt ÖKL prov. Inledningen gick i klappjaktsform, med 10 skott innan hund nr 1 fick börja jobba på ett vattensök. Efter det var det lite mer "normalt" med en vattendirigering (av svårare slag), landdirigering och dubbelmarkering. Inledningen kändes ganska svår för en het liten tollare, men den biten fixade hon bra. Stadig och tyst. Men någonstans tar laddningen vägen... I hennes fall visade det sig i form av totalt uteblivna avlämningar. Vartenda vilt hamnade i backen! Hon kan  lämna av i hand, det handlar inte om det, men det som för många andra tollare skulle ha resulterat i pip visade sig istället i form av en "fjäder" i munnen som spottade ut alla vilt alldeles för tidigt. Känns lite snöpligt. I övrigt skötte hon sig hyfsat. Vattendirigeringen fick vi inte in, men hon var väldigt nära att fixa den. Och den var verkligen svår. Men med dessa inlevereringar och avlämningar så blev det självklart en 0:a. 

Men två av Sniffas syskon har i alla fall varit duktiga ute på prov den senaste veckan - Tico tog en 1:a i NKL på särskilt prov i Östergötland och Vilda en 3:a i ÖKL i Glasriket. Stort grattis!!!

9/8) Så var årets Tollarspecial till ända. En hyfsad helg för vår del. På fredagen gjorde Sniffa debut i elitklass lydnad. Det slutade med ett 2:a pris, med en 0:a på vittringen, vilket trots det räckte till en pallplats i form av en 3:e placering. På det stora hela taget var jag nöjd med hennes insats, framförallt med hennes attityd genom hela programmet. Det gav mersmak. Nu ska vi hem och träna lite till och anmäla till några fler tävlingar. 

På lördagen var det dags för mästarklassens jaktprov. Sniffa gick ut i första par tillsammans med syster Vilda (Agrosofens Baletta). Tyvärr fixade vi inte vattendirigeringen, men i övrigt gick hon hyfsat bra. Det slutade med ett 2:a pris och en 6:e placering av 11 godkända hundar. Lite surt på vattendirigeringen kändes det. Det finns fördelar och nackdelar med att gå ut först på morgonen och när det gällde just den uppgiften så var det nog en nackdel. Fast samtidigt var det en svår dirigering och vi är inte färdiga med vår träning för så avancerade uppgifter.

För Vilda gick det desto bättre. Ett 1:a pris och en 2:a placering och för brorsan Twist slutade det med ett 2:a pris och en 5:e placering. Så hälften av den 6 främst placerade hundarna i mästarklass var alltså kullsyskon från Agrosofens kull 7. Inte illa! Förrutom dessa framgångar i mästarklassen så vann brorsan Tico fredagens nybörjarklass jaktprov i storstilad stil med ett 1:a pris och brorsan Keno tog ett 2:a pris. Grattis alla duktiga syskon!

På söndagen var det utställning. Sniffa har sin sommarkostym på sig så jag hade inte så mycket hopp om den biten, men det gick bättre än väntat. Hon vann jaktklassen för tikar. 

Stort grattis till Agrosofen, som skörde gott om framgångar i år -  Juniortollarmästare, Årets Viltspårtollare, Bästa Jaktmeriterade Champion, BIR Champion, BIM Jaktklass och Bästa Avelsklass. Imponerande! Och tack till Värmlandstollarna för en trevlig och välarrangerad helg!

26/7) I samband med en fjällsemester i Sälen med familjen startade Sniffa på jaktprov ÖKL i Lövnäs. Tyvärr bidde det en till 0:a. Hon var lite för ivrig och slarvig. Brist på samarbetsvilja och spontanitet fick vi i den sammanfattande kritiken. Kändes hårt! Hon la ner två vilt på väg in från söket, som jag kommenderade henne att ta upp igen. Sen var hon slarvig i jaktfot och avlämningar, sånt som jag trodde satt där... Men det här med att gå i par lockar fram alla ev brister. Mer grundjobb med störning! En annan sak vi måste träna på är vägledande skott vid dirigeringar. För vår del är det mer vilseledande än vägledande - de sätter igång den lilla tollarhjärnan alldeles för mycket. 

11/7) Sniffa har varit på utställning i Alfta. Ytterligare ett CK till högen. Vi är lite bortskämt trötta på dem vid det här laget... Det är ju certet vi vill ha!

22/6) Oj, va jag inte har hunnit uppdatera på länge... Här kommer några retroaktiva uppdateringar:

Har uppdaterat sidan för Planerad kull. Hane till kullen är nu bestämd.

13-14/6) Denna helg invaderades Gillingboda av tollare. Jaktinternat för Tollarklubben Östras distrikt. Tema för helgen var jaktprovsmomenten och hur man kan lägga upp sin träning på ett sätt att man kan få balans i sin träning när det gäller förväntan och iver. Ett gäng med förväntansfulla hundar skötte sig väldigt väl. Och min förhoppning är att ägarna gick hem med några tankeställare för vad man bör tänka på i sin träning när man har en så pass ivrig hund som en tollare är. Stort tack till Mariette som assisterade mig under helgen!

29-31/5) Gillingboda invaderades av cocker spaniels. Cockerläger för Uppsala Cockerklubb. Tema för helgen var vardagslydnad under lördagen och jakt/apportering under söndagen. Mycket trevligt attt se alla små arbetsglada cockrar och deras duktiga ägare. Och likt cockerlägret för två år sedan lyckades vi pricka in vårens varmaste helg.

22-24/5) Jag och en kompis tog en tripp till Tyskland för att titta på en eventuell fästman till Sniffa och för att besöka Toller-Fun-Days. En jättetrevlig helg med en massa intryck. Stort tack till Sandra och Sasha för er gästfrihet!

17/5) Sniffa startade ÖKL vanligt jaktprov i Gävle. Tyvärr var det inte vår dag. En 0:a. Matte missbedömde dagsformen lite. Trodde hon var lite skendräktig och att vi kunde ta det lite lugnt dagen innan, vilket visade sig vara en missbedömning. Men då har vi lärt oss nåt inför nästa start.

8/5) Grattis till Siri och alla syskonen de Mox på 11 års-dagen!!!! Siri ska fira sin födelsedag med 11 köttbullar till middag. Hos oss blir det mer och mer värt ju fler år man fyller... åtminstone när man är hund.

3/5-09) Sniffa gjorde dubbel debut i ÖKL jaktprov i helgen, i Söderköping. Med oss hem fick vi ett 1:a pris och ett KEP. På lördagen startade vi ÖKL vanligt retrieverjaktprov, vilket började hyfsat bra men slutade med att Sniffa gjorde illa sig på söket och vi fick lov att bryta, vilket resulterade i ett KEP. Tack och lov såg det värre ut än vad det var och hon var sitt vanliga pigga jag redan framåt kvällen. På söndagen startade vi ÖKL tollingjakt-prov, vilket gick så pass bra att vi fick ett 1:a pris med oss hem. Även brorsan Twist fick med sig ett 1:a pris hem. Dagens enda 
1:or i den klassen! Grattis! Och grattis till vår uppfödare Annika som fyller år idag! Vi tänker göra tradition av att ta pris på jaktprov på din födelsedag... Hur skulle det då ha gått på retrieverprovet om vi hade kunnat fullfölja provet? Vi hann köra alla moment utom söket klart. Bra markeringar, men lite omständig vattendirigering. Ja, ett pris hade vi fått. Inte av högsta valör, men ändå.

12/4-09) Sniffa och brorsan Twist var på utställning på lilla Stockholm. Sniffa fick CK och blev 3:e bästa tik. Twist fick certet och blev BIM. Därmed kan han titulera sig S(U)UCH. Grattis!!

27/3-09) Mina valpplaner vill inte riktigt falla på plats. Efter mycket velande har jag beslutat mig för att skjuta på valpplanerna till nästa löp. Om allt går som planerat så blir det förhoppningsvis valpar i slutet av december/början av januari istället.

20/3-09) Sniffa 3 år! Hip, hip hurra! Sniffa skickar ett stort grattis till alla sina syskon.

15/2-09) Förra helgen var jag i Finland på Genforskningsdag arrangerad av finska tollarklubben. Mycket intressant! Det är mycket som händer när det gäller genforskning. Det kommer att bli intressant att se hur framtidens avel kommer att se ut. Många nya avelsverktyg är på gång.

29/2-09) Den gångna helgen var jag och Sniffa på kurs för Eva Bodfäldt. Tävlingslydnad - inlärning och problemlösning. Jag gick en hel del kurser för Eva för ca 10 år sedan, då jag likt en tvättsvamp sög åt mig hennes fantastiska hundträningstänk. Hon är fortfarande lika bra och inspirerande. Alla som inte redan upptäckt henne - gör det!

22/1-09)Sniffa är ögonlyst u.a. Ytterligare en bock i protokollet. Nu ska jag bara besluta ang hane till den planerade valpkullen... Ni som är intresserade av en Sniffa-valp är självklart välkomna och höra av er så berättar jag gärna om mina tankar och planer kring hane. Och snart kommer info även på hemsidan.

3/1-09) Nytt år och nya utmaningar! Precis som förra året inleder jag och Sniffa det nya året med Tierps traditionella lydnads-tävling. Förra året var det debut i lkl I. I år var det debut i lkl III. Resultatet blev ett 1:a pris med 268,5 poäng, vilket även räckte till en 2:a plats. Hon är fortfarande väldigt orutinerad i tävlings-miljön. Här måste matte ta sig i kragen och åka runt och tävlingsträna mycket bättre. Men jag börjar känna mig riktigt nöjd med ett flertal av momenten. Känns i alla fall skönt att göra en bock för den klassen och börja träna på allvar inför eliten.

22/12-08) God Jul och Gott Nytt År på er alla! Vi ser fram emot ett nytt år fyllt av träning, tävling, kurser och förhoppningsvis även av valpar.

Vill även passa på att tacka för alla grattis i gästboken efter framgångarna på Stora Stockholm. Tänk va trevligt det är att ha en gästbok! Lite bortskämd måste jag nog vara när det gäller cert på Stora Stockholm. Förrutom Sniffa så har även Siri och Simson tagit varsitt cert just där. Så vi har lite bra vibbar där.

7/12-08)Sniffa tog cert och blev BIM på Hund2008! Första certet! Äntligen! Vi har ett antal CK sedan tidigare, men inga cert. Och vad passar bättre än att ta det på Stora Stockholm!

24/11-08) Nu har vintern kommit till Gillingboda. Igår avslutade jag höstens sista kurs. Vi fick visserligen pulsa i snö, men vi klarade oss precis undan snöovädret.

Sniffa har varit skadad i ett knä under hösten vilket gjort att vår träning legat lite på is. Helgerna har istället fyllts av kurser. Jag har haft nöjet att ha ett antal jaktkurser för talangfulla unga retrievers. Merparten av dem var (hör och häpna) tollare, bl a från Tollarbos kull 10Agrosofens kull 9 och Riverbreeze kull 5. Kampen om nästa års Juniortollarmästartitel kommer att bli hård. Det finns många lovande kandidater...

Nu börjar planeringen inför vårens kurser. Förfrågningarna har trillat in på löpande band (jättekul!), vilket tyvärr innebär att jag troligen inte kommer att annonsera ut några kurser här via hemsidan. Men givetvis tar jag gärna emot förfrågningar.

Planeringen inför våren innefattar även valpplaner. Jag planerar att para Sniffa på hennes nästa löp, vilket beräknas bli i slutet av april. Hane är ännu ej bestämd. Spekulantlistan är ganska lång redan nu, men självklart är du välkommen att höra av dig om du är intresserad av en Sniffa valp.

Sniffas bröder Twist och Tico ska även de bli föräldrar. Twist planeras bli pappa till en kull hos Tollarbo och Tico till en kull hos Lönnlövet. Många spännande nytillskott på gång under nästa år!

5/10-08) Grattis Sniffas brorsor Twist och Tico som hamnade högt upp i resultatlistan på helgens tollingjaktprov i Gustafs. Sniffa själv valde att löpa istället för att komma till start. Under hösten har vi varit anmälda till tre stycken SSRK jaktprov ÖKL och blivit bortlottad från allihopa. När vi nu äntligen kom med på tollingjaktprovet så bidde det löp istället för start. Men vi kommer igen nästa år... 

Grattis också till Sniffas syster Vilda, som tog ett snyggt 1:a pris i lydnadsklass II. Vi ses i lydnadsklass III!

24/8-08) SLCH Aktiviva's Cinderella de Mox!!! Grattis Martina och Ella till ytterligare ett 1:a pris i elitklass lydnad! Nu kan de stoltsera med titeln Svensk Lydnadschampion. Vi är sååå stolta över er!!! Vilken helg Martina har haft med sina duktiga hundar, både i jaktprovsrutan och på lydnadsplanen! Imponerande! Vi skickar massor av grattiskramar och hoppas att både Ella och Vilda har fått nåt extra gott i matskålen till middag den här helgen.

23/8-08) Grattis till Sniffas syster Vilda som tog ett 1:a pris vid SSRK:s jaktprov i Skedhult idag! Syskonens framgångar duggar tätt. Nu har tre av de åtta Agrosofen-syskonen 1:a pris på SSRK jaktprov. Inte illa! Nämnas kan att förarna bakom dessa tre hundar har nåt gemensamt... Vi har alla varsinn Aktiviva hund ur kull 1 hemma. Dessutom  har vi också en ganska liknande träningsfilosofi.

16/8-08) Grattis till Sniffas brorsa Twist som tog en 1:a pris vid SSRK:s jaktprov i Järlåsa idag! HP:t var inte långt borta... Sniffa är så stolt över sin bror!

Har uppdaterat kurssidan. Har ett flertal jaktkurser för unga retrievers på gång under hösten. Det finns ett par platser kvar på en kurs som beräknas starta i mitten av oktober.

4/8-08) Ännu ett år, ännu en Tollarspecial! Inga strålande framgångar för vår del i år, men många duktiga släktingar som visade framfötterna. Mer om det på Agrosofens hemsida.

27/7-08) Sniffa har varit på utställning i Sandviken. Tyvärr så hade hon bara "bikini" på sig (d v s hon var rejält urfälld), så det bidde bara en slät 1:a, men med mycket trevlig kritik. Bättre gick det dock för syskonen. Läs mer i Agrosofens resultatbörs. Stort grattis Piri till SU(U)CH och Tico till CERT och BIR!

17/7-08) Ännu ett 1:a pris i lkl elit för Ella. Grattis!!! Bara ett kvar...

19/6-08) Har lagt till Artiklar på menyn, i dagsläget finns där två artikelserier, som jag har haft i Tollartidningen. En från 1998 och den andra från i år. Hoppas det kan vara av intresse.

8/6-08) Sniffa och jag firade nationaldagen och lördagen på Gålö, på Agrosofens, Tollarbos och Lönnlövets årliga kennelklansträff. En helg fylld av kurser och trevliga tollarmänniskor. Stort tack till Annika, Helen, Louise, Petra och Anna! Och grattis till Sniffas syskon Piri och Keno som blev godkända på apporteringstestet igår!

6/6-08) Grattis Ella!!! 10-åriga Ella firade nationaldagen med att tävla lydnad och ro hem ett 1:a pris i elitklass, med 277 poäng. Hade det inte varit för ett par dk:n, som matte använde för säkerhets skull med tanke på den något nedsatta hörseln, så hade poängen varit ännu högre. Stort grattis!!! Jakten på SLCH fortsätter...

26/5-08) Den gångna helgen har jag tillbringat i Finland, där jag hållit jaktkurs för en massa duktiga tollare, i finska Tollarklubbens regi. Under lördagen träffade jag ett gäng lovande unga hundar och under söndagen träffade jag några av de mest meriterade hundarna i Finland just nu. Mest imponerande var att samtliga hundar gladeligen apporterade vilt utan problem (såväl kråkor som änder). Jag hoppas att vi får möjligheten att se några av dem även här i Sverige. Stort tack till familjen Leppinen för deras stora gästfrihet! Och till Tiina som fixade allting kring själva kursen. Tack! 

11/5-08) Den nyss fyllda 10-åringen Ella har varit ute och tävlat lydnad, med ett 3:e pris i lkl elit som resultat. Hörseln är inte riktigt som den var för ett par år sedan, vilket ställer till det ibland när det är viktigt att höra vad matte ropar. Men skam den som ger sig. Jakten på SLCH fortsätter!

8/5-08) Grattis på 10-årsdagen kull 1!!!  Nisse, Boogie, Zigge, Siri, Isa, Kitty, Rossa och Ella fyller 10 år idag. Tänk va tiden går fort!

5/5-08) Jaktprov i Rimbo. Det bidde en start till i NKL, fast vi redan hade tagit vårt 1:a pris. Sniffa lyckades ta ytterligare ett 1:a pris till och blev dessutom dagens bästa hund i vår ruta. Domare var Åke Liedgren. Den sammanfattande kritiken löd så här: "En tik som besitter alla de egenskaper en utmärkt retriever ska ha. Arbetar dessutom sig igenom hela prövningen på ett förtjänsfullt sätt." Brorsan Twist var återigen snubblande nära ett 1:a pris, men det slutade med ytterligare ett 2:a pris med många fina vitsord.

3/5-08) Idag hade jag sista kurstillfället på en jaktkurs för ett gäng retrievers och deras trevliga ägare vid Tollarstugans Hundklubb i Väsby. Vi hade en härlig dag ute vid Stångberga gård, Brottby (på de marker där vi för ett par år sedan arrangerade tollingjaktprov). Tack till Jackis och Jocke för att vi fick möjlighet att hålla till på deras fantastiska marker.

26-27/4-08) I helgen invaderades Gillingboda av Agrosofens 10 månader gamla Toppa/Toffe valpar, som var här på jaktkurs. Ett gäng talangfulla hundar med engagerade förare. Det ska bli spännande att se hur de utvecklas i framtiden. Under kursens gång fick vi dessutom rapporter från släktingarnas framgångar ute på jaktprov. Mer om det på Agrosofens hemsida. Grattis!

24/4-08) Sniffa tog 1:a pris i NKL på Labradorklubben Östras särskilda jaktprov i Bålsta. Jihoo!!! Domare var Anita Norrblom. Den sammanfattande kritiken löd så här: "En mycket behagligt arbetande tik som löser dagens uppgifter utan att göra något väsen av sig. Korrekt vilthantering. Trevligt förd." Det där sista värmde en stolt matte lite extra... Nu håller vi alla tummar och tassar för alla syskon som ska starta på prov i helgen. Lycka till!

29/3-08) Sniffa tog 1:a pris i lydnadsklass II i Tierp. Grattis också till brorsan Twist som tog 1:a pris i lydnadsklass I och till brorsan Tico som tog ett 2:a pris i lydnadsklass I (nästa gång blir det ett 1:a pris!).

20/3-08) Grattis Sniffa 2 år! Och grattis till alla syskon också! Och Glad Påsk!

1/3-08) Sniffa har börjat löpa. Tredje löpet. Nu kan man ana vilka intervall mellan löpen hon kommer att ha och därmed även planera lite för framtiden. Om allt går som det ska hoppas vi på valpar sommaren 2009.

20/2-08) Äntligen är man med i klubben-för-oss-som-har-hemsida! Det var på tiden.

Vill passa på att skicka en ursäkt till mina fantastiskt duktiga valpköpare från kull 1, som inte fått den uppmärksamhet de förtjänat för sina framgångar just p g a att jag inte hade en hemsida när de var ute och tävlade som mest. Vilken resultatrapportering jag hade kunnat haft... 

 

Susanna Hallgren© 2008, Uppsala